Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.
Już od małego angielskie dzieci poznają popularną rymowankę:
Hot cross buns! Hot cross buns!
One a penny two a penny – Hot cross buns
If you have no daughters, give them to your sons
One a penny two a penny – Hot cross buns
Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a dla magazynu Good Food.
Zobacz oryginalny przepis i zdjęcie bułeczek
Składniki:
Na ciasto:
45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy
3 dkg świeżych drożdży
5 dkg cukru
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1 roztrzepane jajko
5 dkg roztopionego masła
odrobina oleju do natłuszczenia miski
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
10 dkg drobnych rodzynek
Do dekoracji:
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Przesiej do dużej miski mąkę z przyprawami i solą. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Wlej do mąki. Dolej do wszystkiego roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i wrzuć rodzynki. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt twarde – można dodać nieco wody, jeśli zbyt mokre – mąki.
- Wyrabiaj w misce lub na stolnicy aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Przełóż do czystej, lekko natłuszczonej olejem miski i przykryj luźno wilgotną ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż mniej więcej podwoi swoją objętość ( około 1 godz. w zależności od temperatury pomieszczenia).
- Wyłóż na stolnicę lekko posypaną mąką. Wyrabiaj przez kilka sekund, a następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia.
- Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C.
- Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte.
- Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop cukier z 1 łyżką wody. Powstałym syropem posmaruj pędzelkiem jeszcze ciepłe bułeczki.W Wielkiej Brytanii hot cross buns często jada się przekrojone na pół, zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.
Smacznego 🙂
One Comment